Underbara Baklava

Har återupptäckt mina turkiska kokböcker och sprudlar av lust att testa dem alla! Så lite tid och så mycket gott :D. Baklava var en av de första bakverken jag bjöds på när jag mötte Hs familj för första gången och jag har mycket att lära! Gillar egentligen Baklava med pistagenötter mest men hade inga just nu, så man tar vad man har!

baklava

Det här behöver du:
1 rulle fryst filodeg (270g)
100 gram smält smör
2 dl pecannötter
1 dl pistagenötter
100 g riven mandelmassa
0,5 dl socker
1 citron (rivet skal av citron)
1 tsk kanel

Sockerlag
1 st kanelstång
½ dl honung
1 dl socker
1 dl vatten

Gör så här:

1. Tina filodegen och håll den mjuk med hjälp av en fuktig handuk. Finhacka eller kör pecan & pistagenötterna i mixer. Smält smöret och låt svalna.

2. Smörj en ugnsform som är ca 25×25 cm. Täck botten av formen med några ark filodeg, pensla varje ark med smör

3. Blanda nötter med socker, kanel, mandelmassa och citronskal. Strö en del av nötblandningen över de smorda filoarken. Täck med nytt lager filodeg och pensla med smör. Upprepa proceduren, vik in kanterna och tryck till.

4. Pensla översta lagret med smör och baka i ugn ca 30 min på 175 grader.

5. Blanda ingredienserna till sockerlagen, koka upp och låt koka 10-15 minuter tills den är simmig. Ta bort kryddorna och slå sockerlagen över den nybakade kakan. Låt svalna.

Servera gärna med lite turkisk yoghurt blandat med nån tsk honung!

Dagens middag kommer att bestå av Makaronipizza, receptet hittar ni här!